Kalászosok előtérben

Az Axereal és a Florimond-Desprez vállalat 2003 óta dolgozik közösen a magyar vetőmag piacon, megalapítva az Isterra Kft-t. Az Isterra napjainkra hazánk egyik meghatározó söripari árpa (őszi és tavaszi) és őszi kalászos (búza, durumbúza, takarmány árpa és tritikálé) vetőmag előállító és forgalmazó cégévé vált. Az Axereal (és a tulajdonában lévő Boortmalt maláta előállító) segítségével teljes termeltetési integráció valósul meg.

Az egyre növekvő értékesítést és a vetőmag előállító területek növekedését a Florimond-Desprez cég döntése nyomán hazánkban
is elindított nemesítési tevékenység segíti.

Nemesítés

Az Isterra Közép-Európa Kft. több éves előkészítő munka után 2012 őszén elindította önálló közép-európai régiós búza-nemesítési programját. A program szerves részét képezi a Florimond-Desprez cég búzanemesítési tevékenységének. Az Isterra magyarországi nemesítője napi kapcsolatban áll az anyacég nemesítőivel, így a hazai speciális körülményeket és igényeket figyelembe véve, nagymértékben támaszkodik az anyacég elmúlt kétszáz év alatt felhalmozott tapasztalatára és tudására. A közép-európai búzanemesítési program központja az észak-alföldi régióban, Kompolton található. A kompolti központ mellett kiterjedt hazai és nemzetközi kísérleti hálózat (6 ország – 14 kísérleti helyszín) segíti a sikeres nemesítési program megvalósítását.

A világszínvonalú szakmai háttérnek köszönhetően, melyet a Florimond-Desprez képvisel, a nemesítési programban a hagyományos szelekciós nemesítésen túl, a kor legmodernebb – genetikai módosítástól mentes - nemesítési technikáit alkalmazzuk. Az ISTERRA szelekciós tevékenységének célja a közép-európai régió legnagyobb genetikai értéket képviselő fajtáinak és a Florimond- Desprez saját vonalainak felhasználásával a régió környezeti, éghajlati és gazdasági adottságaihoz legjobban alkalmazkodó új, eredményes fajták fejlesztése, bevezetése és elterjesztése. Ennek érdekében a nemesítési programban minden évben több száz keresztezést valósítunk meg Kompolton. Céljaink elérése érdekében kezdetektől fogva folyamatosan fejlesztjük és bővítjük nemesítési programunkat, melynek eredményeként a 2012-es 1 hektáros kísérleti program napjainkra több mint 20 hektárosra bővült.

Az Isterra a következő országokban aktív szereplője a vetőmag piacnak: Magyarország, Horvátország, Lengyelország, Szlovákia, Szerbia, Bulgária, Bosznia-Hercegovina, Románia.

A Florimond Desprez cég csaknem kétszáz éve növénynemesítéssel foglalkozó független családi vállalat, egyike a vezető francia vetőmag nemesítő házaknak. Nemesítési és vetőmag értékesítési tevékenységének fő irányvonala: a cukorrépa, gabonafélék valamint hüvelyesek. Fontos szereplője Európa és a világ vetőmag piacának. Világszerte kísérleti hálózatában teszteli a helyi körülményeknek és igényeknek megfelelő jól adaptálódó fajtákat.

Az Axereal, francia agráripari szövetkezet 13 000 gazdálkodóval és 3 400 alkalmazottal. Tevékenységét Franciaországban Párizstól délre, és Franciaország középső területén végzi, de aktív résztvevője Nyugat-Európában a belga és az angol piacoknak is. Kulcsszereplője az európai és a mediterrán gabona kereskedelemnek. Közép-Európában is intenzív a terménykereskedelme, Magyarországon, Horvátországban, Szerbiában és Romániában több mint 500 000 tonna gabonát értékesít.