Termesztési technológiaŐszi búza

Az árugabona termesztés technológiával megegyező feladatok azon elemeit emeljük ki, melyek e fajtákra igazán jellemzőek és a szokványostól eltérőek.

A fajták intenzivitására való tekintettel, a táblakiválasztásnál a jobb minőségű talajokat részesítsük előnyben. Jó elővetemények a korán betakaritott növények borsó, repce, napraforgó, silókukorica.

Technológiai javaslatok

Az optimális vetésidő szeptember 25 – október 20. Akkor tudjuk a bokrosodásban rejlő előnyöket kihasználni, ha az ilyen típusú búzákat vetjük el először. Az optimális időben elvetett, alacsony hektáronkénti csíraszámmal vetett búzák kezdeti fejlődése gyorsabb, a kikelt növényállomány egyenletesebb. Kései vetés esetén a bokrosodás kevésbé lesz intenzív, ami terméscsökkenéshez is vezethet. Vetőmagnorma: a javasolt csíraszám 4 – 4,2 millió csíra/ha (200 max. 220 kg/ha vetőmag).  Késői vetés esetén javasolt a vetőmagdózis 10-15 %-kal történő emelése. Novemberi vetés emelt csíraszámmal is termésveszteséget okoz.

Vetés

Az alacsony csíraszámmal korán vetett intenzív állományokban, csapadékos október hatására a gyomok zöme ősszel kicsírázik. Célszerű a gyomkonkurencia korai megszüntetése őszi gyomirtással, a gyomnövények érzékeny fejlettségi állapotában.

Gyomírtási javaslat

A búza tápanyagokat jól hasznosító szántóföldi növényfaj. A magas termések feltétele megfelelő adagú  N =150-170 kg/ha, P2O5 = 80-120 kg/ha, K2O = 50-90 kg/ha műtrágyák kijutatása.

Ősszel csak minimális mennyiségű nitrogén kijuttatása javasolt. Tavasszal háromszori osztott fejtrágyázással nagy termés és magas minőség érhető el:

  • az első fejtrágyázást kora tavasszal, a vegetáció elején (kb. 60 kg/ha hatóanyag),
  • a másodikat szárba induláskor (50 – 60 kg/ha hatóanyag),
  • a harmadik kezelést a zászlós levél megjelenésekor (50 – 60 kg /ha hatóanyag) javasolt elvégezni.
  • a zászlós levél megjelenésekor kijutatott nitrogen fejtrágya hatása részben a termésmennyiség növekedése, valamint a magas fehérje% illetve sikér % kialakulása.

 

Fajtáink nagyüzemi tapasztalatok alapján kedvezően reagálnak a lombtrágyák használatára,  a termés mennyiségében mind a betakaritott termés minőségi mutatóiban.

Tápanyagutánpótlás

A magas termés eléréséhez fontos a termés biztonságának megőrzése. Az Isterra Magyarország Kft. fajtái megfelelő állóképességgel rendelkeznek, de intenzív technológia alkalmazásakor, jól fejlett állomány esetében célszerű a szárszilárdítók használata, különös tekintettel arra, hogy a várható magas termés biztonsága érdekében csökkentsük a szár igénybevételét. Az alkalmazott relatíve magas nitrogén műtrágyázás kedvezőtlen időjárási körülményekkel párosulva növeli a megdőlés kockázatát.

 

A magas termés alapja a termés mennyiségében meghatározó szerepet játszó felső levelek és a zászlóslevél kórokozókal szembeni védelme. A korszerű gombaölőszerekkel kombinált lombtrágyák használata a termés mennyiségét emeli és beltartalmat javitja valamint fokozza a növények stressztűrő képességét A kalászok fuzáriózissal szembeni fogékonysága a virágzáskor a legnagyobb.

Kiemelten fontos a jól időzített kalászvédelem a termés minőségének megóvása, a toxin szint csökkentése érdekében

Növényvédelem