Isterra őszi búzák – új kihívásoknak is mindenben megfelelő kínálat

2022. május 18., 

Az Isterra őszi búza kínálata a legkülönbözőbb hasznosítási célokra és termőterületekre is biztosít eredményesen termeszthető fajtát. 

Egy évvel ezelőtt emelkedő terményárakról beszéltünk, és nem is gondolhattuk, milyen további nagy változások előtt álltunk akkor. Azóta tudjuk, hogy a szomszédban zajló háború nem csak a termeléshez szükséges inputanyagok árát repítette soha nem látott magasságokba, hanem a terményárakat is. A búza ára (szinte minőségtől függetlenül) a betakarításhoz közeledve emelkedik, és a korábbi évek ukrán exportmennyiségeinek akár részleges elmaradása további árnövekedést jelenthet.

basilio-boly-002.jpgBasilio (Bóly) – fotó: Isterra Magyarország Kft.

Eközben a tavaly őszi vetések napjainkig még mindig országrészenként eltérő mértékű aszálytól (őszi, téli és részben tavaszi) sújtva várják a folytatást. Nem ritka az sem, hogy az őszi kalászosok csapadék hiánya a vetéstől 100-200 mm a sokéves átlaghoz viszonyítva.


A rekord magasságú műtrágyaárak és ellátási nehézségek sem segítik az optimális tápanyagutánpótlást. Napjainkban pedig minden termelő célja és érdeke, hogy ezen a rekord magas terményáron (és jelentősen növekvő költségek mellett) a lehető legnagyobb mennyiségű és jó minőségű árualap kerüljön eladásra.

dsc-0390-concret-2.JPGConcret őszi búza – fotó: Isterra Magyarország Kft.


Mindezen körülmények és nehézségek a termesztés technológiai adott elemeit még
hangsúlyosabbá teszik: a jól elkészített magágy, a korai vetésidő és megfelelő vetésmélység, a
gyomirtás és a gombaölő szeres védekezések, valamint a tápanyag-utánpótlás pontos időzítése nagyban segít a költségek optimalizálásában és az eredményesség növelésében.
img-2862-cellule-allo-3.JPGCellule közelről – fotó: Isterra Magyarország Kft.


Sokan gondolják úgy, hogy a jelenlegi értékesítési lehetőségek még indokoltabbá teszik a jó minőségű és megbízható forrásból származó fémzárolt kalászos vetőmag felhasználását.


Az Isterra őszi búza kínálata a legkülönbözőbb hasznosítási célokra és termőterületekre is biztosít eredményesen termeszthető fajtát. Termőképességben, betegségellenállóságban, tápanyag és víz hasznosító képességben a legjobbak között versenyeznek fajtáink:

 

  • Basilio: alacsony, erős szárú korai fajta, különböző kísérletek egyik legnagyobb termést adó fajtája. Termőhelytől függetlenül stabil malmi minőséget produkál. Az ország teljes területén sikeresen termeszthető. Alkalmazkodóképességét és stabilitását mutatja, hogy néhány év alatt az ország legnagyobb területen termesztett fajtái közé került. (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában)
  • Cellule: Aszályos években is kiválóan teljesít. Hosszú távú sikerének egyik titka, hogy azország teljes területén, eltérő viszonyok között is sikeresen termeszthető. Bokrosodása,állóképessége kiváló, magas hektoliter tömege garancia a kimagasló termésre. (kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában)
  • Frenetic: korai fajta, amely a kiváló minőség és termés tökéletes kombinációja. Átlag feletti bokrosodású. A termés minősége gyakran vetekszik a javító búzák minőségével.(kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában)
  • Complice: bokrosodási képessége és télállósága is átlag feletti. Aszálytűrése kiemelkedő. Korai fajta, amely magas hozammal (amelynek egyik záloga a magas hektoliter-tömeg) és jó betegségellenállósággal hívja fel magára a figyelmet. (kizárólagosan az IKR Agrár Kft. forgalmazásában)
  • Concret: rendkívüli állóképességű (alacsony szárú és kiváló szárszilárdságú) középérésű fajta (az egyik leghosszabb tenyészidejű Isterra búza). Erős bokrosodásának és alkalmazkodóképességének köszönheti magas termését.
  • Providence: a legújabb korai fajta a kínálatban. 10 tonna feletti terméssel hálálja meg az intenzív technológiát. Korai vetésidővel kiváló bokrosodású. Magas termésszintje mellett malmi minőségben termelhető.
  • Winner: magas hektoliter-tömeg jellemzi, széles levelű, jó bokrosodású középérésű fajta, amely 10 tonna feletti hektáronkénti termésre képes. (kizárólagosan az Axereal Hungary Kft. forgalmazásában)
  • Ortolan: az egyik legjobb alkalmazkodó képességű korai fajta, extenzív és intenzív viszonyok között is nagy termésre képes. (kizárólagosan az Axereal Hungary Kft. forgalmazásában)
kepernyofelvetel-44.png

Napjaink rekord magas búzatermény árai a tavalyi őszi áraktól magasabb vetőmagárakat vetítenek előre. Ne feledkezzünk el azonban arról, hogy ez a 2022 őszére várható áremelkedés valójában leköveti a termény árak mozgását. A teljes termelési költségszerkezetben a fémzárolt vetőmag költségének aránya (10-12%) nem fog változni a magasabb forintár ellenére sem! Amennyiben Isterra kalászosokat használ, a legnépszerűbb fajták esetében 1 tonna fémzárolt vetőmag 5-5,5 ha vetésére elegendő, amely segít a költségek csökkentésében.


Virágné Pintér Gabriella - kereskedelmi vezető

Perczel Péter - operatív igazgató
További információkért keresd fel az Isterra Magyarország Kft. weboldalát!