Legyen jövőre jobb a szójatermés! Készüljön a tavaszra az ISTERRA szójáival!

Gyakorlatilag befejeződött a szója betakarítása, az országos termésátlag 2,6 t/ha. Az aszály sújtotta az egész országot, mégis adódtak jelentős különbségek. A legnagyobb kárt a Közép-Dunántúl és a Dél-Alföld régióiban szenvedték el. Sajnos még a Dél-Dunántúlon sem érték el a 3 tonnás átlagot.
Alig két és fél éve született meg a döntés, hogy az Isterra Kft. a kalászosok mellett a szójával is megjelenik a magyar piacon. Mára egy olyan portfólióval rendelkezünk, ami mind tenyészidőben, mind a felhasználási célt tekintve teljesnek mondható. Kínálunk igen korai, korai és középérésű fajtát is. Van közöttük humán felhasználásra is alkalmas világos köldökű szója, alacsony antinutritív szinttel bíró, akár közvetlenül is etethető fajta, de elérhető a kiemelkedő termésszintű, intenzív anyag is. A fajtáinkat már az ország teljes területén teszteltük nagyüzemi körülmények között is.

img-1368.jpgSzójaállomány – fotó: Isterra Kft.

ES LIBERATOR

Kínálatunk első fajtája az ES Liberator igen korai (00) fajta, ami tenyészidejét meghazudtolóan
kiemelkedő terméssel rendelkező szója. Nagyon korán, szeptember első felében betakarítható. 2021-ben szeptember 5-én 12% nedvességtartalommal szinte mindenhol aratható volt. Alacsony, kiváló állóképességű. A fehérjetartalma átlag feletti, nem ritka a 42-44%-os nagyüzemi eredmény sem, amit 4-4,5 t/ha termés mellett ért el. A magas termésének egyik oka a kiugróan magas, 220-230 grammos ezerszemtömege. Vetését 550-600 ezer mag/ha normával ajánljuk. Gyomirtó szerekre nem érzékeny. Érése egyöntetű, ezért – és tényészideje miatt is – korán, veszteség nélkül takarítható be.

es-liberator-termese-es-fehereje-pontdia.png


RADIOSA

Új, 2020-ban elismert, kiemelkedő termőképességgel rendelkező fajta. Elismeréskori terméseredménye 4,83 t/ha, a standard fajták szintje felett 5%-kal. A korai (0) csoport közepén érik. A tavalyi Magyar Szója kísérletek győztes fajtája, 5 hely átlagában a legnagyobb termést adta. Magjában található antinutritív anyagok mennyisége alacsony, ezért közvetlenül (feltárás nélkül) etethető a megfelelő szabályok betartása mellett. Közepes magasságú, kiváló állóképességgel rendelkező, generatív szója.

img-1497-liberator.jpg

Liberator szója – fotó: Isterra Kft.

A kimagasló termésének a titka, hogy sok oldalhajtást fejleszt, ezért vetését elsősorban 25-45 cm-es sortávra ajánljuk. Tapasztalatok alapján a fajta gombabetegségekkel szembeni
ellenállóképessége kifejezetten jó. Magja sárga, a köldökének színe megegyezik a maghéj színével. A Radiosa termése humán felhasználásra is alkalmas. A fajta a KITE kizárólagos forgalmazásában érhető el.

radiosa-termese-es-nedvessegtartalma-hobol-2021.png


ES GENERATOR
A középérésű csoport (1) egyik új, kimagasló termőképességű fajtája. 2021-ben kapott állami
elismerést hazánkban. A NÉBIH kísérleteiben a termése 4,7 t/ha, a standard fajtákat több mint 9%-kal előzve meg. Fehérjetermése 110%, az elmúlt két év eredményei alapján. Az intenzív körülményeket kedveli. Szárszilárdsága nagyon jó. Az alsó hüvelyek a talajtól átlagosan 13 cm-re helyezkednek el, ezzel csökkentve a betakarítási veszteséget. Magja sárgás, köldöke barna. Jellemző, hogy erőteljes oldalhajtásokat hoz, ezzel tovább nő a hüvelyszám és a termés is.
Az ország középső és déli területén javasoljuk vetését, 450-500 ezer mag/ha vetőmag normával.

isterra-szojainak-termese-es-feherjetartalma.png

 

Az aszályra nem tudunk megoldást, de a negatív hatásokat átgondolt agrotechnikai megoldásokkal lehet csökkenteni. Ebben az évben is több helyen végeztünk agrotechnikai kísérletet, amelyekben szója tenyészterületére és a vetőmag oltására helyeztük a hangsúlyt. Ezeket az eredményeket hamarosan ismertetjük, kövessék honlapunkat 
https://isterra-seeds.com/, és a hamarosan megjelenő újabb írásainkat!

es-generator.jpg

ES Generator – fotó: Isterra Kft.

Virágné Pintér Gabriella
Kereskedelmi vezető, Isterra Kft.