A szója Délkelet-Ázsiából származó növény, fogyasztása nagy szerepet játszott és játszik ma is az ott élő emberek élelmezésében. Európába csak a XVIII. században került be, Magyarországon pedig csak a múlt évszázad közepén indult el a szója termesztése. A 70-es évektől több központi szója program is indult, de a terület nem nőtt a kívánt szintre hazánkban. Néhány éve az Európai Uniós fehérje program keretében a termeléshez kötött támogatás elindításával a területnövekedés újra elindult és jelenleg 65-70 ezer ha körül stabilizálódott.

Szója beltartalmi értékei 

Ma a világ nagy részén elsősorban mint olajnövényre tekintenek a szójára. A szója fehérje tartalma 35-40%, az olajtartalma 17-22%. Nagyon kedvező az esszenciális aminosavak aránya, az olajában pedig egészséges telítetlen zsírsavak találhatóak. Mindezek mellett a szója lecitin nagyon fontos szerepet játszik az emésztésben. A vitamin és a rosttartalma is magas, ezért nem csoda, hogy Ázsiában és a világ sok országában elterjedt a szója felhasználása.

Szója fajták megítélése beltartalom alapján 

A szójafajták megítélése a terméseredményük mellett a beltartalmi értékek alapján történik, ennek fontos mutatója a PROFAT tartalom, ami a nyers fehérje és a nyers zsír együttes %-os értékét jelenti. Ennek az értéknek a sikeres felhasználás érdekében meg kell haladnia az 51 %-ot a termesztett szójákban. A fehérje 33%, míg az olaj 18% kell, hogy legyen. Az eddig felsorolt adatok alapján szója nemesítők legfontosabb prioritása a kimagasló termés és alkalmazkodó képesség mellett a magas fehérje és olajtartalmú szójafajták előállítása.

A fajták között jelentős lehet az eltérés, de a beltartalmat nagyon sok külső tényező is befolyásolja. Ilyenek a talaj típusa, szerkezete, pH-értéke, a tápanyag feltöltöttség, műtrágyázás, a vetőmag oltása, a növények gyökerein képződő gümők mennyisége, és természetesen az évjárat hatás, amit nem befolyásolhatunk. A termesztés során mindezt figyelembe kell vennünk és a körülményeinkhez, az alkalmazott technológiához leginkább illő szóját kell választanunk.

Szójabab felhasználása az állattenyésztésben 

Kiváló biológiai értékű, kedvező élettani hatású a felhasználása, kellemes íz- és illatanyaga miatt megfelelő alkotóelem. Az állati takarmányozásban, legyen az sertés, baromfi vagy éppen szarvasmarha, a felhasználása megkerülhetetlen. A takarmánykeverékekbe leggyakrabban full-fat szójaként vagy szójadara formájában kerül. A nyers szójabab azonban tartalmaz különböző antinutritív anyagokat, amelyek gátolják az emésztést. Ezért ezek mennyiségét hőkezeléssel csökkentik a feldolgozás során.

Az Isterra szója fajtái kiemelkedő beltartalmi értékekkel és a felhasználás szempontjából egyéb értékes tulajdonságokkal is rendelkeznek. Az ES Liberator (00) fajta kiemelkedő fehérje és olajtartalma miatt kiváló alapanyaga a takarmányozásnak. A termesztése során a fehérje tartalma több helyen elérte a 42-43%-ot 18% olajtartalom mellett. Ez PROFAT értékben 60%, ami prémium minőséget jelent.

Isterra Radiosa szója fajtájának felhasználása 

A Radiosa szójánk világos köldökű, ami azt jelenti, hogy a köldök színe megegyezik a maghéj színével, amely az élelmiszeripari felhasználásban előnyt jelent; a felvásárlók ezért hajlandók prémiumot is fizetni. Emellett stabilan 38% feletti fehérje tartalommal termeszthető. Ennek a fajtának az antinutritív tartalma genetikailag alacsony, ezért alkalmas lehet a direkt etetésben elsősorban kérődzőknél.

A kimagasló beltartalmat a termesztés során elért magas gümőszám döntően befolyásolja, ezért nagy gondot fordítunk a vetőmagjaink oltására. A kiváló minőség eléréséhez kizárólag HiCoat Super oltóanyaggal kezelt vetőmagot hozunk forgalomba, ezzel is segítve a sikeres gazdálkodást.