Nagy termés és megbízható minőség minden kalászban

Az EU elkövetkezendő, a mezőgazdaságot alapjaiban is érintő programjai sokat foglalkoznak a fenntartható agrár-élelmiszeripari rendszerek kialakításával, összhangban az európai Zöld Megállapodás (Green Deal) és a Farm to Fork stratégia céljaival. A legtöbbet említett célok között van a termesztés során felhasznált növényvédőszerek 50%-kal és a műtrágyák mennyiségének 20%-kal történő csökkentése (az ökológiai területek jelentős növelése és a biodiverzitás fokozása mellett). Ezen célok megközelítése/elérése nem lehetséges korszerű, innovatív és széles körben használható új kalászos fajták nélkül.

Nemzetközi kalászos árak Magyarországon 

Fenti jelentős változások mellett a gabona árak változása kevésbé a hazai, sokkal inkább a nemzetközi tendenciákat követi, amelyekkel szemben védtelenebbek vagyunk. Vannak lehetőségeink, amelyek elérhetők és használhatók ezen hatások kivédésére. Ezek egyike a termesztés technológia fejlesztése precíziós irányba.

A precíziós kalászos technológia előnyei 

A kalászos fajták precíziós termesztése több előnnyel is jár a gazdáknak. A helyspecifikussággal lehetőség nyílik az adott éghajlatnak, időjárási viszonyoknak és talajminőségnek megfelelő fajták sikeres termesztésére.

Az információtechnológiai és termőhely-specifikus gazdálkodással ráadásul a zöldebb növénytermesztés irányába is el lehet mozdulni. A precíziós megoldásokkal el lehet kerülni a termőföld és a környezet nagymértékű károsodását miközben a termesztés eredményessége nem változik. Összességében termőhelyspecifikus rendszerrel megnyílik a terep az innovatív gazdálkodásnak, elérhetővé válnak a fenntarthatóbb termesztési formák, miközben az egyre okosabb és pontosabb számítógépes rendszereknek köszönhetően több adathoz juthatunk egy-egy fajtával vagy termési időszakkal kapcsolatban.

Őszi búza: a legnépszerűbb kalászos Magyarországon

Folyamatos a technológia előre haladása az őszi búzában is: a változtatható tápanyag utánpótlást követve manapság már a szemenként vetés következik (ehhez megfelelően időben lekerülő elővetemény után gondosan előkészített magágyra is szükség van). Sok más az eredményességet meghatározó elem, mint például a korai/időben történő vetés, vírus vektorok őszi kiiktatása, őszi gyomirtás, többmenetes osztott tápanyag utánpótlás, gomba és rovarölőszeres kezelések pontos elvégzése is szükséges. Emellett elengedhetetlen a megfelelően bokrosodó (akár tavasszal is rossz időjárási körülmények esetén, mint például száraz és hideg ősz/tél) fajta kiválasztása és a fémzárolt vetőmag felhasználás.

Isterra kalászos kínálat

Az Isterra kínálata különféle hasznosítási célokra és különböző termőterületekre is biztosít eredményesen termeszthető fajtát. Kiemelkedő terméspotenciálban, betegség-ellenállóságban, tápanyag és vízhasznosító képességben a legjobbak között versenyeznek kalászos fajtáink.

A 2020-as őszi vetéssel az állami elismerés folyamatába kerültek az első, már az Isterra Füzesabonyban működő nemesítő állomásán keresztezett fajták. Reméljük hamarosan ezek a fajták is tovább erősíthetik az Isterra kínálatát.