A legjobb fajtáink évek óta a GOSZ-VSZT kísérletek élmezőnyében

A felgyorsuló fajtaváltás miatt csak a stabilan teljesítő búzák maradnak a köztermesztésben

 

A héten megjelentek a legfrissebb GOSZ-VSZT őszi búza kísérletek eredményei. Mindkét éréscsoportban dobogós helyen végeztek a fajtáink.

A szélsőséges időjárás és a folyamatosan változó szabályozások új kihívások elé állítják a nemesítőket és a termelőket is. Azok a fajták maradnak hosszú évekig a köztermesztésben, amelyek eltérő évjáratokban is a legjobbak között végeznek. Ezért az új, korszerű fajtáknál a magas termőképesség mellett a stressztűrésre történő nemesítésre még nagyobb hangsúlyt fektet cégünk. Az Isterra fajtái ellenállóak, a jó víz és tápanyag hasznosító képességük miatt alkalmasak arra, hogy korszerű technológiával sikeres és jövedelmező legyen a termesztésük.

Korai érésű, díjnyertes fajtánk a Basilio, mely Magyarország egyik feltörekvő őszi búzája. A Basilio a GOSZ-VSZT kísérleteiben a korai csoportban évek óta a legnagyobb termést adó fajtabúza, 2020-ban is dobogós helyen végzett. Alacsony, kiváló állóképességének köszönhetően a magasabb tápanyag dózisok ellenére sem dől meg, ezzel biztosítva a kiemelkedő termést.  A Basilio 9-10 t/ha termés mellett képes a malmi minőség elérésére.

  1. ábra: Basilio eredmények
basilio-gosz-vszt-2.png

Minden termelő ismeri a legsikeresebb és egyben a legnagyobb területen termesztett fajtánkat a Cellule-t. Az országos sikerének titka, hogy kiválóan hasznosítja a talaj víz és tápanyag készletét. Az aszályos években is kiválóan teljesít. Ez a búza jelenleg az egyik legnagyobb mennyiségben fémzárolt fajta hazánkban. Hatodik éve szerepel a független országos kísérletben, az idén a 3. legjobb eredményt érte el 9,4 t/ha átlagterméssel. (Mindkét fajta a KITE forgalmazásában érhető el.)

  1. ábra: Cellule eredmények
cellule-gosz-vszt-diagram.png

 A Complice még csak harmadik évben van a köztermesztésben, de forgalma dinamikusan növekszik. Ez a korai fajta kiváló tavalyi eredményeinek köszönheti a sikerét. Bokrosodása és télállósága is átlag feletti. Rezisztenciájának is köszönhetően évről évre kiszámíthatóan magas termést produkál. (Az IKR kínálatában keressék.)

Először került a kínálatunkba 2019. őszén a Concret középérésű búzánk, ami eltérő körülmények között is csúcstermésre képes. Intenzív technológia mellett sem dől meg, egészséges levélzete révén a tápanyagok beépülése intenzív, amit magas ezerszemtömeggel és rekordterméssel hálál meg.

A Mutic középkései, kínálatunk egyetlen tar kalászú fajtája. Intenzív búza, a magasabb tápanyagszintet komoly terméssel hálálja meg. Ebben az évben a későn érkezett csapadék még jelentős termésnövekedést eredményezhet ennél a fajtánál.

Az Euclide a megbízhatóságát közel egy évtizede bizonyítja. Középérésű, kiválóan alkalmazkodik az eltérő körülményekhez. Másodvirágzását éli Németországban, de a Közép-Kelet Európai régióban is újra növekszik a forgalma.

Újdonságokban is bővelkedik az idei kínálatunk. 2020 őszén négy új őszi búza fajtát próbálhatnak ki partnereink. A NÉBIH friss elismerései közül kiemelkedett a Frenetic, ami a termés és minőség tökéletes kombinációja. Minősítésekor a szemtermése a standard fajták átlagát 11,3 %-kal múlta felül korai, átlag feletti bokrosodással. Az Idei év GOSZ-VSZT kísérletében a legnagyobb termést adó minőségi búza.

Az újdonságok között további három, nagy termőképességű őszi búza fajta is szerepel. Az Ortolan kimagasló genetikai termőképességet produkál intenzív és extenzív viszonyok között egyaránt. A Winner középérésű fajta, a 2019. évi kísérletekben termése több helyen meghaladta a 11 t/ha-t, mindez kiváló állóképességgel és télállósággal párosult. Szintén új a Providence korai őszi búza, mellyel malmi minőség és 10 t/ha termés a kitűzendő cél.